Ordu Valiliği himayesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin coğrafi işaretli tek kivisi olan Ordu Kivisi için, “Hasat Şenliği” düzenlendi.

Fatsa ilçesi Ilıca mahallesinde Yusuf Hayta isimli çiftçinin bahçesinde gerçekleştirilen ‘Ordu Kivisi Hasat Şenliği’ne, Vali Seddar Yavuz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Perşembe Kaymakamı Levent Yetgin, Fatsa Belediye Başkan Vekili Okyay Sarıhan, Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, Ak Parti İl Başkanı Halit Tomakin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, daire müdürleri, ziraat odaları başkanları ve kivi üreticileri katıldı.

‘Ordu Kivisi Hasat Şenliği’nde bir konuşma gerçekleştiren Vali Seddar Yavuz, Türkiye’de17 yılda tarım, sanayi ve turizm alanı başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin bugün dünyada adından söz ettiren, her alanda dünya ile yarışan ve rekabet eden bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğine vurgu yaptı.

Üretmeyen ve rekabet etmeyen hiçbir ülkenin geleceğinin olmayacağını sözlerine ekleyen Vali Yavuz, dünya ile yarışabilmek için teknolojik anlamda zenginleşmenin yanı sıra tarım alanında da toprağın en iyi şekilde değerlendirilerek üretim yapılması gerektiğini ifade etti.

Vali Seddar Yavuz, Karadeniz’in toprağın verimi bakımından zengin bir bölge olmadığını ancak kritik ürünler üreterek piyasa değeri olan ve kar elde edilebilecek ürünlerin yetiştirilmesi için alanların mevcut olduğunu belirterek, bunlardan bir tanesinin fındık ürünü olduğuna işaret etti.

Ordu’da yılda 220 bin ton fındık üretildiğinin altını çizen Vali Yavuz, fındık bahçelerindeki verimin 80 ila 85 kg arasında olduğunu ancak bu üretim miktarı ile dünyayla rekabet etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Fındığa talebin her geçen gün arttığını fakat bu artışa rağmen birim alanda verimin artmadığına dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, fındık üretiminin artması için Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından birim alanda verimi yükseltecek çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle modern tarım tekniklerinin kullanılmasını, budama, gübreleme dahil olmak üzere çalışmalara devam ediyoruz. Bununla ilgili örnek bahçeler oluşturduk. ‘Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi’ hazırlayarak, proje kapsamındaki timleri sahaya indirdik. Ziraat odalarımızla iş birliği yapıyoruz ve çiftçilerimize buradan çağrıda bulunuyoruz. Lütfen bahçelerimize bakalım. Nitekim 80-85 kg ile rekabet edemezken, aynı bahçelerden biz 300 kg kadar verim aldığımızı da memnuniyetle görüyoruz. Biz 300 kg hadi çok abartı bulalım. 80 kg’mı 150 kg’ma çıkarmış olsak bugün daha karlı bir ortamda bulunacağımız çok açık ve net. Dolayısıyla bu alanı çok ihmal etmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor.”

Konuşmasının devamında Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) desteği ile bu yıl 100 dekarlık kivi bahçesinin bitirilmiş olacağını hatırlatan Vali Seddar Yavuz, kivinin raf ömrünün uzun olduğuna dikkat çekerek, raf ömrü olmayan ürünlerde para kazanmanın mümkün olmadığını söyledi.

Vali Yavuz, “Tarımdaki en önemli sorun depolama sorunu, yani raf sorunu. Raf ömrü olmayan ürünlerden çok para kazanmak mümkün değil çünkü satmak zorundasınız, kullanmak zorundasınız. Ne yapabilirsiniz bunları? Meyve suyu yapabilirsiniz. Kivide olduğu gibi, fındıkta olduğu gibi para kazanmanız mümkün değil. Dolayısıyla bizim stratejik alanlara yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ise, Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma büyük önem verdiklerini belirterek, nitelikli tarım, turizm ve teknolojiyi de kullanarak Ordu’yu dünyanın sayılı şehirlerinden birisi yapmak için çalıştıklarını ifade etti.

Başta tarım olmak üzere bir çok alanda Ordu’nun geliştirilerek göçün engellenmesini hedeflendiklerinin altını çizen Güler sözlerini şöyle tamamladı: “Tarım olmazsa kendinizi doyuramazsanız ve doğduğunuz yerde doymazsanız, gurbet türküleri söylemekten kendimizi kurtaramayız. Onun için yapacağımız şey doğduğumuz yerde doymak ve fazlasını da satarak zenginlikleri kazanmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz ve burada 3 sihirli “T” var. Birincisi nitelikli tarım dediğimiz tarım, ikincisi turizm, üçüncüsü de teknoloji. Bunların üçünü kullanarak Ordu’muzu dünyanın sayılı şehirlerinden biri yapmak üzere gece gündüz çalışıyoruz ve burada da başta fındık olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Ordu fındıkta dünya şampiyonu. Kivi ve balda da Türkiye ikincisiyiz. Ordu kivisi gibi marka olan bir kivinin sadece Ordu’da değil, bütün Türkiye’de hatta dünyada tanınması lazım. Biz bunu fazlasıyla hak ediyoruz.”

Kivi Hasat Şenliğinde Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz da bir konuşma yaparak, Ordu’da 25 yıldır kivi üretimi yapıldığını hatırlattı.
25 yılın sonunda Ordu’da daha büyük alanlarda modern kivi bahçelerinde kivi üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, Vali Seddar Yavuz’un talimatları ile Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucunda Ordu Kivisinin bugün coğrafi işaret tescili alarak, Türkiye’nin tek coğrafi işaretli tescilli kivisi olma unvanını da elinde bulundurduğunun altını çizdi.

Yılmaz, “Şuan mevcut kivi üretim alanlarımızın 10 bin tonluk kurulu kapasitemiz olduğunu belirttiğimizde, bu en az 10 bin ton kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımızın da mevcut olduğunu ifade etmek istiyorum. Tüm bu çalışmaları yaparken bizlere her zaman desteğini esirgemeyen, bizlere destek olan, bizleri cesaretlendiren, bizleri proje üretmemiz noktasında talimatlandıran, teşvik eden Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ben üreticilerimizin ve şahsım adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Protokol konuşmalarının ardından Halk Oyunları Gösterisi ile devam eden Kivi Hasat Şenliğinde En İyi Kivi Bahçesi Yarışmasında dereceye girerek 1. olan Fatsa ilçesinden Orhan Hayta, 2. olan Gülyalı ilçesinden Enver Sayın ve 3. olan Çamaş ilçesinden İlker Tandoğan ile “En İyi Kivili Pasta Yarışması’nda dereceye girerek 1. olan Altınordu ilçesinden Remziye Turan, 2. olan Fatsa ilçesinden Züleyha Karaoğlu ile 3. olan Fatsa ilçesinden Semra Ocak’a ödülleri Vali Seddar Yavuz ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafından verildi.

Program, protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.