BÜYÜKŞEHİR ŞUBAT AYI KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ DEVAM EDİYOR

Sosyal medya alanında Türkiye ve dünyanın ilk sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Sosyal Medya Uzmanı Said Ercan, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Kendini Keşfet, Kendini Yönet” semineri ile Ordulularla buluştu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Gülyalı, Fatsa, Kumru ve Ünye ilçelerinde seminer düzenleyen Sosyal Medya Uzmanı Said Ercan, internet ve sosyal medya bağımlılığının günümüzdeki olumsuz yönleri ve yol açtığı tehlikelere dikkat çekti.

“SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI BİR ÇEŞİT HASTALIKTIR”

Sosyal medyanın yararlı olduğu kadar kontrolsüz kullanımının birtakım yan etkilere yol açtığını ifade eden Ercan, “Elektrik, internet ve sosyal medya ile birlikte birbirimize daha çok ulaşılabilir hale geldik, ancak aile içi iletişim maalesef azaldı. Buna dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bağımlılık bir çeşit hastalıktır, yani bir uyuşturucu bağımlılığından çok da farklı değil. Yani birinde bir madde diğerinde ise soyut bir kavram var. Bağımlılığa kaçan yerlerde bağımlılığa dur demek lazım, bağımlı olduğumuz uygulamaları silmemiz lazım. Bunları yaptıktan sonra inşallah yavaş yavaş bağımlılıktan kurtulmuş olacağız” dedi.

“SOSYAL MEDYA, İKİLİ DİYALOĞU UNUTTURDU”

Günümüzde insanların sosyal medya yüzünden artık konuşma yetilerini kaybetmeye başladığına dikkat çeken Ercan, “Sanaldan çok aktif konuşunca, teks tabanlı konuşunca, Whatsapp’tan teks tabanlı konuşunca zamanla konuşma yetimizi kaybetmeye başladık. Düşünün Whatsapp’a sesli ve görüntülü konuşma geldi ama biz hala yazıyoruz. Niye? Çünkü alıştık, konuşmayı unuttuk, konuşma yetimizi kaybettik. Günlük yaşamda konuşurken karşımızdakinden gözlerimizi kaçırıyoruz, heyecanlanıyoruz, ne diyeceğimizi unutuyoruz, kelimeler arka arkaya gelmiyor. Bunun sonucunda da bu sosyal bir fobiye dönüşüyor ve yazmayı tercih ediyoruz. Kendimizi ifade edemiyor, duygularımızı gizliyor, mimiklerimizi kullanamıyoruz. Çünkü tüm bunları sosyal medyada bir tıkla yapıyoruz, bir ikonla farklı farklı duygu veriyoruz” diye konuştu.

“BEĞENİLMEME KORKUSU İNSANLARDA MENTAL YORGUNLUK SEBEBİ”

Sosyal medyada beğenilmeme korkusunun insanlarda psikolojik sorunlara yol açmaya başladığına vurgu yapan Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan, “Bireyler sosyal medya hesaplarından bir şey paylaştıklarında ister istemez kaç beğeni aldığını ya da kaç kişi tarafından yorum yapıldığı merakı ortaya çıkıyor. Eğer paylaşılan bir fotoğraf istenilen beğeni veya yorumu almazsa insanlarda farklı duyguları ortaya çıkartıyor. Yani sosyal medyada beğenilme insanları mutlu ederken, beğenilmeme ise tam tersi insanları mutsuz ediyor ve psikolojisini bozuyor. Bu durum insanlarda mental yorgunluk ve tükenmişlik sendromunu tetikliyor. Bu durumlarla karşılaşmamak için ailelere büyük görev düşüyor. Anne ve babalar kesinlikle çocuklarını yakın takip etmeli ve onlar kadar sosyal medyayı öğrenmeliler. Çocuklarını sosyal medyada takip edip, onları başıboş bırakmamaları gerekir” şeklinde konuştu.