Yeşilce’de bu sezonu da tamamladık.  Kırlardaki Vargit çiçeklerinin uyarılarını da dikkate alarak yollara düştük. Vargit çiçeklerinin;

“Artık buraların tadı tuzu kaçtı. Yağmura doluya, kışa kıyamete tutulmadan tedbirinizi alın. Kurda kuşa yem olursunuz sonra. ” uyarısına özen göstermemek olur mu.

Oysa bu sene oldukça elverişli bir yaz mevsimi geçirmiştik. Hava koşulları çok iyi gitti. Yeşilce’ye gelen konuklarımızla anlamlı paylaşımlarda bulunduk. Yeni yeni okurlarımla düzeyli dostluklar kurduk. Okurlarımın ilgisinden büyük bir mutluluk duydum.

Geçenlerde Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olan bir akademisyenle tanıştık. Kendisi gibi akademisyen olan babasına bir kitap imzalamamı istedi. Ben de; KÖY ENSTİTÜLERİ GERÇEĞİ VE FİKRİ TAŞTEMEL adlı kitabımı imzaladım.

Dün aldığım telefon oldukça ilginçti. Trabzon’dan aranıyordum. Arayan, adına kitabımı imzaladığım akademisyen Selahattin Yılmaz’dı. Kitabı, okuyup bitirdiğini ve çok beğendiğini söylüyordu. Yer yer hüzünlendiğini ve gözlerinin buğulandığını anlatıyordu. Benimle mutlaka tanışmak istediğini söylüyor ve Trabzon’a davet ediyordu. Ya da Ordu’daysam kendisi gelmek istiyordu.

Selahattin Bey, kitabı okuyunca sanki kırk yıllık bir dostluğumuz varmış gibi bir izlenim edindiğini anlatıyordu. Ona göre; sanki bir okul arkadaşı ya da asker arkadaşı gibiydik.  Okurlarımla kurduğum bu bağ, benim için çok önemliydi. Benzeri yaşanmışlıklar ve olumlu geri dönüşlerle çok karşılaşıyordum.

Selahattin Yılmaz, şöyle devam ediyordu.

– Sayın Yekta Aydın,

“Köy Enstitüleri Gerçeği ve Fikri Taştemel” adlı kitabınızı zevkle okudum. İşte insanı insan yapan akıl ve bilim olduğunu, yaşam sürecinde nasıl bir yol izlendiğini doğallığı ile ortaya koydunuz. Okurken çok duygulandım. Ben de Beşikdüzü Köy Enstitüsü’nde yetişen bir öğretmenin eseriyim. Enstitü’nün bölgemize kazandırdığı çok aydınlar oldu. Atatürk sevgisini, bilim ve akıl ile her şeyin üstesinden gelinebileceğini bize öğrettiler. onları her zaman saygıyla yad ediyorum.

Çağının en önemli aydınlanma ve kırsal kalkınma projesi olan Köy Enstitüleri Projesinin, Amerikan yardımlarına kurban edilmesi ise esef vericiydi. 

Bu vesileyle sizin ile tanıştığıma çok memnun oldum.

Kitabın dili ve süreç içerisinde olayları doğal haliyle ifade etmenizi mükemmel buldum.

“Köy Enstitüleri Gerçeği ve Fikri Taştemel” adlı kitabınızı okuyucuya sunarak duygu ve düşüncelerime rehber olduğunuz için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Selahattin Yılmaz, Trabzon.”

Ben de bu vesileyle Selahattin Bey’e çok teşekkür ediyorum.

Daha ne isterdim ki hayattan. Bu sayede duygusal doyuma ulaşabiliyordum. Kitaplarım, benim çocuklarımdı. Şu yalancı dünyaya, benden sonra onları bırakacaktım. Dönemimize ilişkin bilgileri, yeni nesillere sunacaktım.

Gelecek kuşaklara ışık tutan bir aydının iç huzurunu yaşayacaktım böylece.

Sizce bunlar az şey miydi.

YEKTA AYDIN YEŞİLCE EKİM 2024